W poniedziałek 10 sierpnia 2020r. miało miejsce spotkanie internetowe zatytułowane „100-lecie Rządu Obrony Narodowej. Rola i znaczenie Wincentego Witosa w obronie i ugruntowaniu niepodległości Polski.””

Ze względu na środki bezpieczeństwa związane z pandemią koronawirusa spotkanie miało charakter webinaru dostępnego za darmo dla wszystkich chętnych. W spotkaniu uczestniczyli m. in. prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego, Władysław Kosiniak-Kamysz, marszałek województwa mazowieckiego, Adam Struzik, Adam Nowak, prezes Związku Młodzieży Wiejskiej.

Jest to pierwsze takie wydarzenie, które ma zainaugurować cykl spotkań z politykami, historykami i działaczami społecznymi na temat udziału Wincentego Witosa w odbudowie niepodległości naszego kraju.

– Jesteśmy winni naszym przodkom, naszym przywódcom, zwłaszcza Witosowi, by przypomnieć ich wielką rolę w świeżo odzyskanej niepodległości Rzeczypospolitej. – powiedział Marszałek Województwa Mazowieckiego, Adam Struzik.

– To jest niezwykły jubileusz. To jedno z nielicznych wydarzeń które miały tak ogromny wpływ na kształtowanie historii w Europie i na świecie z udziałem Polaków. (…) oddajemy hołd Witosowi także przez zaangażowanie w oczyszczenie jego imienia. Uczyniliśmy duży krok w kierunku zmazania haniebnego wyroku sądu Brzeskiego – wspomniał prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz

– Nie tylko o pamięć nam chodzi. Chodzi o odwagę by być kontynuatorem nauki i wskazań Wincentego Witosa w dzisiejszych czasach – podkreślił Ryszard Ochwat, Prezes Towarzystwa Przyjaciół Muzeum Witosa.

Spotkanie przeplatane było referatami wybitnych historyków i naukowców oraz filmami historycznymi ukazującymi zbiory Muzeum Historii Polskiego Ruchu Ludowego oraz Muzeum Niepodległości.

Na koniec spotkania przeprowadzona została debata podkreślająca olbrzymie znaczenie Rządu Obrony Narodowej.

Cała transmisja dostępna jest poniżej: