Wicemarszałek Sejmu Piotr Zgorzelski wystąpił do prezesa Najwyższej Izby Kontroli Mariana Banasia, by ta w trybie pilnym przeprowadziła kontrolę kryteriów, według których samorządom przyznano środki z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych.

Rząd nie przyznał wsparcia na inwestycje, które miały służyć wszystkim Polakom. Szczodrze obdarzył natomiast miejscowości, w których rządzą samorządowcy z legitymacją PiS. Chodzi o Fundusz Inwestycji Lokalnych – rządowy fundusz dla samorządów, których przychody zostały uszczuplone przez pandemię koronawirusa.

ℹ️ Czytaj więcej → Fundusz Inwestycji Lokalnych to ściema

– Ile trzeba mieć w sobie złej woli, jak trzeba być nieczułym na krzywdę i nieszczęście Polaków, którzy zmagają się ze skutkami pandemii, aby wygenerować potworka, który się nazywa „rządowy instrument wsparcia inwestycji samorządowych” – powiedział na konferencji prasowej wicemarszałek Sejmu Piotr Zgorzelski.

Podkreślił, że Fundusz Inwestycji Lokalnych to w istocie PiS-owski program „sami swoi”. – Dlatego, że podstawowym kryterium, jakim kierowano się przy podziale środków drugiej transzy tego funduszu była tylko i wyłącznie przynależność partyjna, znaczek PiS-owski albo samorządowca, albo posła, który wydeptywał ścieżkę do premiera, czy wojewody, aby załatwić środki dla danego samorządu – powiedział wicemarszałek Sejmu.

[tweet id=”1341338398414557184″ align=”center”]

To niespotykana dotychczas praktyka, która musi spotkać się z oburzeniem i krytyką wszystkich uczciwych ludzi. Dlatego poseł Zgorzelski jako wicemarszałek Sejmu wystąpił do prezesa NIK o przeprowadzenie w trybie pilnym kontroli kryteriów, według których zostały przyznane środki na samorządy.

– Nie można dzielić społeczeństwa w dobie pandemii. Dlatego nie ma naszej zgody,  klubu parlamentarnego Koalicji Polskiej  na to, co się w tej kwestii dzieje – oświadczył Piotr Zgorzelski.

Obecna na konferencji wicemarszałek województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzechowska podkreśliła, że Samorząd Województwa Mazowieckiego złożył pięć wniosków o dofinansowanie. –I nie dostaliśmy ani złotówki dofinansowania, pytanie jest dlaczego? – zaznaczyła  wicemarszałek Mazowsza.

Poinformowała również, że w związku z tym Samorząd Województwa Mazowieckiego złożył skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego na sprawdzenie procedur przyznawania tych środków. – Te środki nie są dla nas, te środki są dla mieszkańców całego Mazowsza – podkreśliła Janina Orzechowska.

[tweet id=”1341342222239850496″ align=”center”]

Burmistrz gminy Lwówek Śląski Mariola Szczęsna podkreśliła, że gmina ta jest jedną z tych, która nie otrzymała żadnego dofinansowania. Powiedziała, że przyjechała do Warszawy w imieniu wszystkich wyborców – swoich i wyborców PiS . – Bo my u nas w gminie nie dzielimy ludzi i bardzo proszę o opamiętanie się – podkreśliła Mariola Szczęsna.

Burmistrz Zakroczymia Artur Ciecierski przypomniał, że rolą samorządowców jest dbanie o poprawę jakości życia mieszkańców swoich gmin. – Bez względu na to, jaka partia rządzi w tym kraju – powiedział Artur Ciecierski.

Samorządowcy zaapelowali do premiera Mateusza Morawieckiego o większy nadzór nad podziałem trzeciej transzy tych środków.