Klub PSL-Kukiz’15 zwrócił się do marszałek Sejmu Elżbiety Witek o pilne zwołanie komisji ds. kontroli państwowej oraz Prezydium Sejmu, aby uzyskać informacje o tym, co dzieje się w Najwyższej Izbie Kontroli.

– Polacy dzisiaj widzą, że służby państwa zamiast chronić obywateli, chronią tylko aparatczyków partyjnych i cały czas tylko i wyłącznie interesują się i zajmują samymi sobą – powiedział na konferencji prasowej wicemarszałek Sejmu Piotr Zgorzelski.

[tweet id=”1230441950374961152″ align=”center”]

Nawiązał w ten sposób do konfliktu na linii Marian Banaś-CBA. W środę funkcjonariusze CBA prowadzili przeszukania w mieszkaniach prezesa NIK Mariana Banasia w Warszawie, w Krakowie oraz w krakowskim mieszkaniu jego córki. Po kilku godzinach na zachowanie CBA odpowiedział NIK, rozpoczynając kontrolę w Prokuraturze Krajowej.

Zdaniem wicemarszałka Sejmu wojna między instytucjami nigdy nie powinna mieć miejsca, prowadzi to bowiem do erozji zasad działania państwa.

– Dlatego jako wicemarszałek Sejmu, ale także przedstawiciel naszego klubu parlamentarnego zwracamy się do pani marszałek Sejmu Elżbiety Witek po pierwsze o zwołanie Prezydium Sejmu, abyśmy mogli uzyskać informacje o tym, co dzieje się tak naprawdę w NIK. Zwracamy się także o pilne zwołanie komisji ds. kontroli państwowej, aby właśnie ta komisja mogła tymi sprawami się zająć – powiedział poseł PSL.

[tweet id=”1230442208836362240″ align=”center”]

Poseł Marek Sawicki przypomniał, że szef NIK Marian Banaś został powołany przez polityków PiS kolejno na szefa Krajowej Administracji Skarbowej, ministra finansów oraz szefa NIK.

– Dziś mamy sytuację, w której polskie służby kierowane przez Mariusza Kamińskiego, nadzorowane przez premiera Mateusza Morawieckiego ośmieszają polskie państwo na arenie międzynarodowej udając, że zwalczają potencjalnego przestępcę, którego wcześniej sami wyhodowali – podkreślił Marek Sawicki.

Według rzecznika PSL Miłosza Motyki PiS nie ma na odwołanie Mariana Banasia ani planu „A”, planu „B”, ani planu „C”. – Ma tylko plan CBA wobec Mariana Banasia. A ten plan przede wszystkim nie buduje zaufania do państwa polskiego – stwierdził Miłosz Motyka.

[tweet id=”1230443035588165632″ align=”center”]

Posłowie Klubu Koalicji Polskiej PSL-Kukiz’15 pytają marszałek Elżbietę Witek czy działania CBA są spowodowane niekorzystnymi wynikami kontroli NIK w innych instytucjach państwowych oraz na jakiej podstawie prawnej funkcjonariusze CBA prowadzili czynności w NIK?

Posłowie PSL i Kukiz’15 chcą się dowiedzieć również dlaczego CBA nie badało oświadczeń majątkowych Mariana Banasia jako sekretarza stanu w Ministerstwie Finansów oraz jego oświadczeń majątkowych, wtedy kiedy był szefem Krajowej Administracji Skarbowej i ministrem finansów?