Od momentu wyborów do powstania rządu, który ma poparcie społeczne i ma większość parlamentarną, ci, którzy administrują, nie powinni podejmować znaczących decyzji i podejmować wieloletnich rozstrzygnięć. A niestety tak się dzieje. Zaakceptujcie decyzje wyborców i przestańcie kurczowo trzymać się stołków – zaapelował do polityków PiS prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

Prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz podczas konferencji w Sejmie przypomniał, że mamy okres przejściowy, w którym nie powstał jeszcze rząd KO, Trzeciej Drogi i Lewicy, który ma poparcie społeczne i większość parlamentarną, a nadal administruje poprzedni rząd.

Zaznaczył, że powinno być to administrowanie, a nie rządzenie, bez podejmowania znaczących decyzji i wieloletnich rozstrzygnięć.

– Dowiadujemy się o powoływaniu kolejnych osób, mianowaniu na kolejne funkcje, okopywaniu się na stanowiskach. Widać, że o stołki obozowi, który przegrał z kretesem wybory chodzi najbardziej – stwierdził lider PSL.

Przypominał również, że kiedy Andrzej Duda wygrał wybory w 2015 roku, apelował o to, żeby nie podejmować takich decyzji.

– Ja byłem wtedy ministrem, nie podejmowałem żadnych decyzji, które by okopywały w ministerstwie i w obozie władzy. Żadnych wieloletnich decyzji, żadnych powołań, żadnych takich działań ze strony rządu wtedy nie było. Odczytaliśmy głos społeczny, odczytaliśmy decyzję suwerena i ją zrealizowaliśmy – podkreślił.

– Oczekujemy, że ten apel pana prezydenta Dudy sprzed ośmiu lat trafi dzisiaj do PiS, trafi do tych, którzy się okopują, którzy nie potrafią zaakceptować werdyktu społecznego, którzy nie akceptują decyzji suwerena. Zaakceptujcie decyzje wyborców i przestańcie kurczowo trzymać się stołków! – apelował prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz.