Nie chcieli, by rodzice mieli więcej czasu dla dzieci, kazali rolnikom pracować do śmierci, odrzucili wsparcie dla samotnych matek – tak PiS blokuje dobre zmiany.

– Chcemy rozmawiać ze wszystkimi posłankami i posłami, którzy w tej Izbie będą pracować nad dobrymi zmianami dla Polski i Polaków. – mówiła podczas swojego expose premier Beata Szydło. Ludowcy odpowiedzieli na ten apel zasypując Sejm dobrymi propozycjami. Jednak kiedy PSL powiedziało „sprawdzam” okazało się, że PiS zwyczajnie blefuje.

– Pani premier obiecywała wspólną pracę w Sejmie nad dobrymi propozycjami dla Polaków. Odpowiedzieliśmy na te słowa składając szereg dobrych projektów. Niestety, słowa Beaty Szydło okazały się równie ulotne co większość obietnic PiS – ocenia Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL.

PiS okłamało Polaków. Konsekwentnie, od początku swoich rządów, wyrzuca do kosza wszystkie propozycje opozycji. Propozycje ludowców są lekką ręką odrzucane głosami partii rządzącej. Do tej pory spotkało to siedem projektów. Jeszcze więcej PiS blokuje w sejmowej „zamrażarce”.

Ostatni popis ignorancji PiS zaprezentowało w zeszły czwartek. Sejm zajął się prorodzinnym projektem PSL „Godzina dla Rodziny”, który skracał czas pracy rodzica dziecka do 10. roku życia. PiS mimo obietnic, nie pochylił nawet nad projektem odrzucając go w pierwszym czytaniu.

Zobacz → PiS zagłosowało przeciw polskim rodzinom

Podobny los spotkał inne dobre projekty:

• DOBRA EMERYTURA | „Dobra Emerytura”, czyli projekt wprowadzający możliwość przejścia w stan spoczynku po 35 latach pracy dla kobiet i 40 dla mężczyzn.
  • KRÓTSZY CZAS PRACY W ŚWIĘTA | Skrócony czas pracy do 4 godzin dla pracujących w święta: Wigilię i Wielki Piątek.
  • USTAWA KONSENSUALNA | Ustawa konsensualna, pozwalająca na wyjście z kryzys wokół Trybunały Konstytucyjnego i odblokowanie jego prac.
  • RZECZNIK PRAW PRZEDSIĘBIORCY | Powołanie Rzecznika Praw Przedsiębiorcy, który miał stać na straży interesu małych i średnich firm.
  • SILNE SOŁECTWA | Wzmocnienie pozycji sołectw i sołtysa. Projekt określa status i zakres obowiązków rad sołeckich i sołtysów.
  • KRAJOWA RADA SĄDOWNICTWA | Projekt dotyczył kompleksowego uregulowania trybu wyboru członków do KRS przez sędziów, a także ukształtowania na nowo liczby członków Rady wybieranych przez sędziów poszczególnych sądów.

To tylko kilka przykładów. Metodą PiS na blokowanie zmian proponowanych przez ludowców jest także trzymanie ich miesiącami w sejmowej „zamrażarce”. Taki los spotkał np. ustawę o rehabilitacji skazanych w procesie brzeskim. PiS, jeszcze niedawno mieniący się spadkobiercą Ruchu Ludowego, szybko pokazał gdzie ma wartości bliskie prawdziwym ludowcom.