Stawiamy jasny warunek, że jeżeli nie będzie gwarancji ujęcia samorządów w dzieleniu środków z Funduszu Odbudowy i Krajowego Planu Odbudowy, to nie będzie naszego głosu za jego ratyfikacją – oświadczyli w piątek na konferencji prasowej ludowcy.

Poseł Jarosław Rzepa oraz rzecznik prasowy PSL Miłosz Motyka na piątkowej konferencji prasowej w Sejmie przypomnieli nierówne rozdzielanie środków z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych. Na bazie tych doświadczeń wyrazili brak zaufania do rządu, w zakresie wydatkowania środków w ramach Funduszu Odbudowy i Krajowego Planu Odbudowy.

– Rząd PiS mówi o tym, że chce wspierać samorządy, ale tak naprawdę robi to w bardzo przemyślany i cyniczny sposób. Daje tylko swoim, mocno różnicując samorządy – stwierdził Jarosław Rzepa.

Za przykład podał podział środków w woj. zachodniopomorskim.

– 113 gmin, a 52 gminy nie otrzymały nawet złotówki – wskazał poseł PSL.

Rzecznik prasowy PSL dodał, że w ramach Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych nie zostali pominięci samorządowcy z PSL, PO czy z Lewicy, ale mieszkańcy lokalnych społeczności.

– Zostali pominięci mieszkańcy, którym niestety nie uda się wyremontować szpitala, nie uda się wyremontować chodnika, czy nie da się wybudować nowej szkoły – podkreślił Miłosz Motyka.

ℹ️ Czytaj również → Zgorzelski: Fundusz Inwestycji Lokalnych to ściema

Zdaniem posła Jarosława Rzepy to przykład na to, że nie wolno w ciemno zaufać rządowi PiS w zakresie wydatkowania środków krajowych, czy europejskich.

– Przed nami dyskusja o ratyfikacji Funduszu Odbudowy. Jeśli dystrybucja środków w ramach tych środków będzie wyglądała tak jak przy Rządowym Funduszu Inwestycji Lokalnych, to nie podniesiemy za tym ręki. Nie można dzielić Polski na Polskę PiS i niePiS – stwierdził Jarosław Rzepa.

– Jeżeli nie będzie gwarancji ujęcia samorządów w dzieleniu środków z Funduszu Odbudowy i Krajowego Planu Odbudowy, to nie będzie naszego głosu za jego ratyfikacją. Ten rząd nie daje nam powodów, by mu zaufać – oświadczył rzecznik prasowy PSL.

– Dlatego stawiamy jasny warunek, że jeżeli nie będzie gwarancji ujęcia samorządów w dzieleniu środków z Funduszu Odbudowy i Krajowego Planu Odbudowy, to nie będzie naszego głosu za jego ratyfikacją – podkreślił Miłosz Motyka.

ℹ️ Czytaj także → Wysłuchanie publiczne nt. Funduszu Odbudowy