Będąc polityczną reprezentacją polskich przedsiębiorców jesteśmy w stanie stworzyć naprawdę silny ruch, kiedy są z nami ci, którzy udowadniają jak ważne jest dbanie o każde miejsce pracy i godność tej pracy – powiedział na konferencji prasowej w Sejmie prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz.

To ważny moment. Koalicja Polska podpisała porozumienie o współpracy programowej z Ogólnopolską Federacją Przedsiębiorców i Pracodawców. – Będąc polityczną reprezentacją polskich przedsiębiorców, pracodawców, ludzi ciężkiej pracy jesteśmy w stanie stworzyć naprawdę silny ruch tylko i wyłącznie wtedy, kiedy z nami są ci, którzy codzienną swoją pracą udowadniają jak ważne jest dbanie o każde miejsce pracy, o godność tej pracy, ale też jak ważne jest odpowiedzialne zachowanie państwa wobec przedsiębiorców – wyjaśnił prezes PSL.

Porozumienie Koalicji Polskiej z Ogólnopolską Federacją Przedsiębiorców i Pracodawców zostało podpisane w oparciu na wspólne, konkretne elementy programowe. – Powołanie powszechnego samorządu gospodarczego, postawienie na innowacyjną gospodarkę, wprowadzanie takich zasad, które nie utrudniają życia przedsiębiorcom – wymienił Władysław Kosiniak-Kamysz.

O pilnej potrzebie usłyszenia głosu polskich przedsiębiorców mówił przewodniczący Ogólnopolskiej Federacji Przedsiębiorców i Pracodawców Robert Składowski.

– Koalicja Polska jest tym ugrupowaniem, które zawsze słyszało, co my mamy do powiedzenia. Za to serdecznie dziękuję prezesowi PSL Władysławowi Kosiniakowi-Kamyszowi i wszystkim koalicjantom. Dziękujemy za to, że udało się podpisać porozumienie na rzecz powszechnego samorządu gospodarczego, bo jest on gwarantem tego, że polski przedsiębiorca nie będzie omijany w dialogu i wydaje mi się, że nasz postulat dotyczący powszechnego samorządu gospodarczego teraz wybrzmi bardziej – stwierdzi Robert Składowski.

Wicemarszałek Sejmu Piotr Zgorzelski podkreślał, że na polskich przedsiębiorców zawsze można było liczyć, i że to oni dzisiaj potrzebują pomocy, aby utrzymać i tworzyć miejsca pracy dla wszystkich polaków.

– Dzisiaj to oni potrzebują pomocy, dzisiaj trzeba polskim przedsiębiorcom pomóc po to, żeby tak, jak dotychczas tworzyli PKB, tworzyli nowe miejsca pracy, tworzyli obszar przyjazny polskiej gospodarce – powiedział Piotr Zgorzelski.

Współtworząca Koalicję Polską przewodnicząca Unii Europejskich Demokratów Elżbieta Bińczycka zaznaczyła, że UED ma w swoim programie wspieranie małych i średnich przedsiębiorców.

– To przedsiębiorcy i pracownicy wypracowują wzrost gospodarczy, którym później chwali się rząd. Z ich ciężkiej pracy korzysta całe społeczeństwo. Będziemy zawsze stać przy ludziach ciężkiej pracy – podkreśliła Elżbieta Bińczycka.
– Koalicja Polska chce być rzecznikiem ich spraw. To są setki rozmów, poprawek, godzin prac w parlamencie. Będziemy ich głosem – dodał poseł Koalicji Polskiej JaceK Tomczak.

– Do tej pory rząd tylko nakładał na przedsiębiorców kolejny podatek i poganiał nakazami. My będziemy wymagać i żądać dialogu rządzących z przedsiębiorcami i szacunku do nich – podsumował prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.