Politycy Koalicji Polskiej zapowiedzieli projekt ustawy obniżający VAT do 5 proc. dla branży gastronomicznej. Pomoc branżowa tarczy 6.0 jest niewystarczająca – stwierdził poseł PSL Krzysztof Paszyk.

Sejm przyjął kilkadziesiąt poprawek Senatu do tarczy 6.0, których konsekwencją będzie rozszerzenie pomocy rządu w związku z pandemią koronawirusa na więcej branż. Zdaniem ludowców uchwalona pomoc branżowa dla wsparcia zatrudnienia i całości gospodarki jest niewystarczająca.

– Środowe głosowanie pokazało, iż można było objąć pomocą kolejne branże. To są rozstrzygnięcia dotyczące przedsiębiorców, ale też samorządu, obsługi w urzędach, wydłużenia tego czasu obsługi ze względu na to, że jest covid – powiedział na konferencji prasowej w Sejmie poseł PSL Stefan Krajewski.

Szereg działalności gospodarczych zostało w tej tarczy pominiętych.

[tweet id=”1336999793911095301″ align=”center”]

– Dlatego będziemy proponować inne rozwiązania – zapowiedział poseł Mieczysław Kasprzak. Poseł PSL wskazał, że cała gospodarka stanowi system i powiązania, które między poszczególnymi branżami nawzajem się uzupełniają. – Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest ujęcie całej gospodarki, a nie tylko poszczególne branże – powiedział Mieczysław Kasprzak.

W przeciwieństwie do Zjednoczonej Prawicy, politycy Koalicji Polskiej od początku pandemii prowadzą konsultacje z przedsiębiorcami. Z rozmów i analiz powstają konkretne i rzeczowe rozwiązania.

ℹ️ Czytaj także:

– Stąd dzisiaj u nas pewność, że ta pomoc branżowa, choć trochę poprawiona, z czego się cieszymy, ona będzie niewystarczająca – stwierdził poseł Krzysztof Paszyk.

Według posłów PSL potrzebne są kolejne kroki, bo niektóre branże nie przetrwają do kolejnego sezonu, jak na przykład branża gastronomiczna.

Zamrożenie części gospodarki przez Covid-19 przełożyło się na ogromne straty w tej branży. Według październikowych danych Krajowego Rejestru Długów zaległości hoteli, restauracji i firm cateringowych wynoszą już blisko 281 mln zł. Setki tysięcy osób straciło pracę, a tysiące przedsiębiorców z branży gastronomicznej już zbankrutowało. Prognozy na przyszłość również nie napawają optymizmem. Ponad 80 proc. lokali gastronomicznych w Polsce nie ma szans pokryć kosztów stałych, wynagrodzeń pracowników czy kosztów wynajmu lokali. Szykują się eksmisje z lokali i kolejne zwolnienia pracowników.

[tweet id=”1336999750466473987″ align=”center”]

– Dlatego Klub Koalicji Polskiej już niedługo złoży projekt ustawy obniżający VAT do 5 procent, właśnie jeśli chodzi o branżę gastronomiczną. Żeby w najbliższych miesiącach spróbować wesprzeć tę branżę, wesprzeć możliwość powiększania obrotów tej branży, a tym samym ratować wiele z tych podmiotów, które dzisiaj znajdują się na skraju bankructwa – podkreślił Krzysztof Paszyk.