Ludowcy chcą zwołania nadzwyczajnego posiedzenia Sejmu, na którym odbędzie się debata w sprawie Krajowego Planu Odbudowy. – Nie poprzemy w ciemno tego rządu. Za dużo razy oszukali i zawiedli Polaków. Wzywamy rządzących do zwołania nadzwyczajnego posiedzenia Sejmu jeszcze w tym tygodniu – powiedział w Sejmie lider PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

W ramach unijnego Funduszu Odbudowy Polska może otrzymać wsparcie w kwocie ponad 57 mld euro. Podstawą do sięgnięcia po te środki jest jednak Krajowy Plan Odbudowy (KPO), który musi przygotować każde państwo członkowskie i przedstawić Komisji Europejskiej do końca kwietnia.

Rząd zajmował się projektem ustawy w tej sprawie, ale przez wewnętrzne wojny ostatecznie go nie przyjął. Politycy Solidarnej Polski dalej twierdzą, że nie ma możliwości, by Solidarna Polska poparła projekt. Wewnętrzne tarcia w obozie rządzącym zaczynają być zagrożeniem dla polskiej racji stanu.

Nadzwyczajne posiedzenie Sejmu

– Nie poprzemy w ciemno tego rządu. Za dużo razy oszukali i zawiedli Polaków. Tak było przy Funduszu Inwestycji Lokalnych. Wzywamy rządzących do zwołania nadzwyczajnego posiedzenia Sejmu jeszcze w tym tygodniu – powiedział w Sejmie na wspólnej konferencji prasowej Koalicji Polskiej i Koalicji Obywatelskiej, lider PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

– Oczekujemy jasnego postawienia sprawy od premiera, od obozu rządzącego. Widać, że dzisiaj nie mogą liczyć na poparcie we własnym rządzie. Jeżeli nie ma głosów, my jesteśmy gotowi do rozmowy na jakich warunkach poprzeć Krajowy Plan Odbudowy – stwierdził lider PSL.

Obecny plan wymaga naprawy, a najlepszym miejscem do przeprowadzenia debaty ws. polskiej racji stanu jest Parlament.

– Chcemy tych pieniędzy dla polskich przedsiębiorców, rolników, dla wspólnot lokalnych, ale to musi być rozdzielone na zasadach transparentnych przy udziale samorządów. To jest nasz warunek – wskazał Kosiniak-Kamysz. – Jeden procent na rolnictwo to za mało – kontynuował prezes PSL.

Nadzwyczajne posiedzenie Sejmu powinno odbyć się jeszcze w tym tygodniu.

– Jeżeli do niego nie dojdzie, zorganizujemy w przyszłym tygodniu wysłuchanie publiczne w Sejmie, zapraszamy wszystkie kluby parlamentarne, szczególnie kluby opozycyjne, koła opozycyjne, do udziału w tym wysłuchaniu razem z naszymi samorządowcami – podkreślił prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz.