W sobotę po południu minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski oraz wojewoda podkarpacki Teresa Kubas-Hul podpisali porozumienie z rolnikami „Podkarpackiej oszukanej wsi”. Protest rolników na przejściu w Medyce został zawieszony.

Ostanie dni dla protestujących rolników w Medyce są wyjątkowe udane. 6 stycznia, w święto Trzech Króli, minister Czesław Siekierski przyjechał do Rzeszowa. W Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim spotykał się z przedstawicielami Podkarpackiej Oszukanej Wsi i podpisał porozumienie z liderem rolników.

W porozumieniu zapisano, że minister rolnictwa akceptuje i przyjmuje do realizacji wszystkie trzy postulaty rolników:

• uruchomienie dopłat do kukurydzy w wysokości 1 mld zł,
  • zwiększenie akcji kredytowej do kredytów płynnościowych o kwotę 2,5 mld zł,
  • utrzymanie wysokości podatku rolnego na poziomie z roku 2023.

Minister rolnictwa zaznaczył, że to porozumienie nie jest ani początkiem ani końcem dialogu z rolnikami. – My chcemy rozwiązywać problemy w dialogu z rolnikami i przy pełnej partnerskiej dyskusji – zapewnił Czesław Siekierski.

Wszyscy jesteśmy świadomi trudnej sytuacji w polskim rolnictwie. Widzimy problem opłacalności, która została naruszona przez otwarcie rynku europejskiego dla bardzo intensywnego i w dużej skali prowadzonego rolnictwa ukraińskiego.

– Stąd potrzebne są istotne regulacje. My rozumiemy potrzebę pomocy Ukrainie. Polska, Polacy to czynili i czynią a jednocześnie chcemy, aby zostały wprowadzone pewne regulacje związane z pewnymi kontyngentami, które by określiły wielkość dopuszczalną różnych towarów, które mogą wpłynąć na rynek europejski – zaznaczył minister rolnictwa, Czesław Siekierski.

ℹ️ Czytaj również –> Paszyk: Powinna powstać komisja śledcza ds. afery zbożowej

Fot. MRiRW