Polacy widzą we Władysławie Kosiniaku-Kamyszu lidera partii opozycyjnych. Tak wynika z najnowszego sondażu IBRIS. Blisko 36 proc. Polaków dobrze ocenia działalność Władysława Kosiniaka-Kamysza. O takim wyniku inni szefowie partii opozycyjnych mogą tylko pomarzyć.

Marcowy sondaż zaufania społecznego do osób publicznych przyniósł zmianę lidera i umocnienia się Władysława Kosiniaka-Kamysza w roli najlepiej ocenianego szefa partii opozycyjnych. Na pierwsze miejsce powrócił Andrzej Duda, wyprzedzając Mateusza Morawieckiego, który zaliczył ostatnio serię istotnych wpadek wizerunkowych. Afera w rządzie goni aferę.

Wzrosły za to notowania lidera PSL – Władysława Kosiniaka-Kamysza. Ufam mu 35,6 proc. Polaków. Jest on dzisiaj najlepiej postrzeganym politykiem partii opozycyjnych. Cieszy się też większym zaufaniem niż brakiem zaufania. Podobnym rezultatem mogą wykazać się tylko Andrzej Duda i Mateusz Morawiecki.

Szef ludowców wyprzedził w sondażu lidera PO Grzegorza Schetynę, któremu ufa 19,2 proc. Polaków, Katarzynę Lubnauer z zaufaniem 28 proc. ankietowanych i Pawła Kukiza, który od kilku miesięcy traci popularność. Obecnie ufa mu 27,5 proc. osób biorących udział w badaniu.

Badanie przeprowadzono 1 marca 2018 roku na reprezentatywnej grupie 1100 osób. Zostało zrealizowane metodą telefonicznych, standaryzowanych wywiadów kwestionariuszowych wspomaganych komputerowo (CATI).