Międolenie się skończyło, powstaje największa koalicja w historii Polski – mówił prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz podpisując w imieniu ludowców deklarację o powołaniu Koalicji Europejskiej. W jej skład poza PSL weszli: PO, SLD, Nowoczesna i Zieloni.

– Nie robimy tego przeciwko komuś. Robimy to dla Polski i dla Polaków, dla większego budżetu europejskiego, dla lepszych dopłat rolniczych, dla czystego powietrza, dla taniej zielonej energii – powiedział Kosiniak Kamysz.

Utworzenie koalicji zadeklarowali na wspólnej konferencji w Warszawie liderzy ugrupowań PO, PSL, SLD, Nowoczesnej i Zielonych. – To odpowiedź na wezwanie naszych rodaków, którzy podczas spotkań w całej Polsce apelowali do nas o współpracę – tłumaczył lider ludowców.

W deklaracji przedstawiciele pięciu ugrupowań zobowiązali się do walki o: UE, której działania zmniejszać będą różnic między Polską a zachodem Europy w poziomie dochodów, wysokości dopłat dla rolników, sytuacji pracowników, jakości życia, czystości powietrza czy ochronie klimatu. Ponadto koalicja chce walczyć o jak najwyższy budżet unijny dla Polski, Polskę w pełni demokratyczną, praworządną i samorządną, państwo budowane na patriotyzmie i uczciwości oraz Polskę równych praw wszystkich obywatelek i obywateli, nowoczesną i przedsiębiorczą.

Silna pozycja Polski, która uczestniczy w rozmowach, a nie jest rozgrywana. Polska szukająca przyjaciół, nie wskazująca wrogów to nasz wspólna wartość. Wczoraj nasi konkurenci z PiS wywiesili białą flagę. Przyznali, że nic w Europie nie są już w stanie wywalczyć – powiedział prezes PSL.

W sobotę 23 lutego Rada Naczelna PSL opowiedziała się za współtworzeniem przez PSL Koalicji Europejskiej. Ludowcy w majowych wyborach do Europarlamentu startować będą ze wspólnej listy pod szyldem Koalicja Europejska PO, PSL, SLD, Nowoczesna, Zieloni. W trakcie tej kampanii żaden proces trawienny się nie rozpocznie, a jedyny apetyt na co mamy, to apetyty na zwycięstwo – dodaje Kosiniak-Kamysz.