W Lublinie odbyło się noworoczne spotkanie ludowców. Wydarzenie było nawiązaniem do tradycyjnego Ludowego Opłatka organizowanego podczas okresu świątecznego. Nieprzypadkowe było miejsce zjazdu. Gmach Centrum Spotkania Kultur powstał z inicjatywy śp. Edwarda Wojtasa, działacza społecznego i polityka PSL. Nagrody jego imienia wręczono podczas uroczystości.

Na spotkaniu obecny był Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL. Zapowiedział, że nadszedł czas, aby przywrócić w Polsce braterstwo. – Ono jest niezwykle potrzebne, w tym chaosie, negacji jednych przez drugich, w tym zamieszaniu, gdzie jest totalna władza i totalna opozycja, a tak naprawdę powinien być totalny reset polskiej polityki. Już czas przywrócić normalność nie tylko kultury politycznej, ale kultury dialogu i rozmowy – podkreślił.

Lider ludowców odniósł się także do trwającego kryzysu sejmowego. Z jego ust padła zapowiedź dalszego dążenia do rozwiązania kryzysu. – Naszym zadaniem jest, żeby doprowadzić do normalnych obrad Sejmu i też do legalności, potwierdzenia legalności przyjęcia budżetu – mówił prezes PSL.

Lubelskie Centrum Spotkania Kultur było nieprzypadkowym miejscem goszczenia ludowców. – Chcielibyśmy się tym miejscem pochwalić. Wyrażamy wielki szacunek dla wszystkich, którzy przyczynili się do powstania tego miejsca, ale chcielibyśmy, aby wszyscy pamiętali, że pomysłodawcą nazwy tego miejsca był nasz kolega śp. Edward Wojtas – powiedział prezes PSL w Lubelskiem, europoseł Krzysztof Hetman.

Podczas koncertu po raz pierwszy przyznano także nagrodę im. Edwarda Wojtasa. Otrzymali ją twórcy „Słownika biograficznego żołnierzy Batalionów Chłopskich”. Słownik zawiera blisko 28 tysięcy biografii żołnierzy tej ludowej formacji. – Statuetka ma kształt mostu, bo Edward Wojtas budował mosty między ludźmi i to jest misja całego ruchu ludowego – wyjaśnił Kosiniak-Kamysz.