Kolejny skandaliczny program na antenie kanału informacyjnego Telewizji Polskiej zmusza Polskie Stronnictwo Ludowe do podjęcia kroków prawnych w obronie dobrego imienia naszego Stronnictwa.

Wczoraj, 6 listopada 2017, w programie „Minęła Dwudziesta” TVP INFO prowadzący oraz jego goście przekroczyli wszelkie granice manipulacji. W ostatniej części programu padło szereg kłamliwych oszczerstw pod adresem PSL. Do zaprezentowanych kłamstw w żaden sposób nie pozwolono odnieść się żadnemu przedstawicielowi PSL, w związku z czym całość przypomniała polityczny seans nienawiści.

Kategorycznie sprzeciwiamy się takim praktykom, szczególnie w mediach publicznych, które mają wyjątkowe zobowiązania wobec wszystkich Polaków. Zgodnie z polskim prawem powinny „kierować się odpowiedzialnością za słowo”, „rzetelnie ukazywać całą różnorodność wydarzeń i zjawisk w kraju”, a także „sprzyjać swobodnemu kształtowaniu się poglądów obywateli oraz formowaniu się opinii publicznej”. Wczorajszy program był zaprzeczeniem wszystkich tych wartości.

W związku z tym informujemy, że skierowaliśmy sprawę do analizy przez prawników. O następnych krokach prawnych poinformujemy w najbliższym czasie.

Jakub Stefaniak
Rzecznik prasowy PSL