Wydarzeniem specjalnym XXVI Forum Ekonomicznego w Krynicy był panel dyskusyjny dotyczący „Paktu dla Przedsiębiorców”, przygotowanego przez ekspertów gospodarczych PSL i samych przedsiębiorców. Głównym celem paktu jest wyzwolenie trzeciej fali przedsiębiorczości.

– W Polsce mamy ponad 2 mln mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw. To one są fundamentem naszej gospodarki. Przynoszą ponad 67% PKB i tworzą 75% miejsc pracy. Przede wszystkim na wsparciu dla nich, a nie wielkiego biznesu powinniśmy się skupić – mówił prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz otwierając debatę „Jak wyzwolić trzecią falę przedsiębiorczości?” na Forum Ekonomicznym w Krynicy.

Lider ludowców przedstawił cztery główne cele programu PSL dla ludowców: wsparcie firm na starcie, obniżenie kosztów prowadzenia działalności, uwolnienie mocy inwestycyjnych polskich mikro-, małych i średnich firm oraz likwidację barier administracyjnych.

„Pakt dla przedsiębiorców” bardzo dobrze przyjęli niezależni eksperci. – MSP to potężny sektor gospodarki. Trzeba dla nich mieć realne propozycje i takie ma właśnie PSL. Ważnym elementem dla rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości będzie wsparcie jej przez Banki Spółdzielcze, które są niezwykle ważnym elementem stymulującym rozwoju tego sektora – mówił podczas debaty prof. Jan Czekaj były członek Rady Polityki Pieniężnej, wykładowca Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.

Przedstawicielka przedsiębiorców Agnieszka Król oceniła, że wprowadzenie w życie rozwiązań proponowanych przez ludowców, może spowodować znaczący wzrost miejsc pracy i dochodów mieszkańców małych miejscowości. Z kolei Tomasz Lachota z Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego uważa, że kluczowe w rozwoju sektora MSP jest zmniejszenie biurokracji, która krępuje rozwój wielu małym firmom.

Gość panelu senator Grzegorz Napieralski, wyraził nadzieję, że małe przedsiębiorstwa staną się siłą napędową innowacyjności w Polsce. Senator pozytywnie wypowiedział się na temat programu PSL. Zaznaczając, że jest to program całościowy i przemyślany. – Jest on przeciwieństwem planu Morawieckiego, który każdego dnia wrzuca inne pomysły. Tu widać dobrze postawioną diagnozę i pokazaną ścieżkę dalszego rozwoju – stwierdził Napieralski.

Katarzyna Piekarska, radna Sejmiku Mazowieckiego, opowiedziała się, za wprowadzeniem nauki przedsiębiorczości już na poziomie szkoły podstawowej. – Obecny system edukacji za małą wagę przykłada do tego zagadnienia – uważa Piekarska.

Jakie zmiany proponuje PSL? Program ludowców zakłada m.in.:

• Dwie proste stawki ZUS dla przedsiębiorców – 500 zł małych i 1000 zł dla większych firm.
  • Półroczny urlop od ZUS raz na 5 lat, gdy przychody spadają o co najmniej 25%.
  • Opłacanie chorobowego pracownika przez ZUS już od pierwszego dnia zwolnienia lekarskiego.
  • 250 tys. zł nieskooprocentowanego kredytu na rozwój.

POZNAJ SZCZEGÓŁY PROGRAMU

ŚCIĄGNIJ