Emerytura wypłacana bez potrącania podatków i wiek emerytalny uzależniony od stażu pracy. PSL dołoży wszelkich starań, żeby wprowadzić takie rozwiązania.

Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL, osobiście obiecał to w tym tygodniu podczas wizyty w Warmińsko-Mazurskim i spotkaniach w Nidzicy, Spręcowie i Szczytnie.

Co proponują ludowcy? Po pierwsze: emerytura bez podatku, czyli bez ponownego zabierania ludziom wypracowanych przez nich pieniędzy. Podatki płacili przez lata pracy i to powinno państwu wystarczyć.

Po drugie: wiek emerytalny powinien być uzależniony nie tyle od wieku człowieka, ile od stażu pracy. Proponujemy próg 40 lat dla mężczyzn oraz 35 lat dla kobiet.

Po trzecie: rolnicy powinni nadal mieć możliwość przechodzenia na wcześniejsze emerytury, co niedawno odebrało im PiS. Takie w dużym skrócie są propozycje PSL dotyczące emerytur. Zapewniamy, że dołożymy wszelkich starań, by weszły jak najszybciej w życie.

Wkrótce powinniśmy się przekonać, czy politycy PiS pochylą się nad rozwiązaniami w sprawie lepszych emerytur. Posłowie PSL zadali im cztery pytania, w tym jedno dotyczące ich ewentualnego poparcia „Emerytura bez podatku” i skorelowania wieku emerytalnego ze stażem pracy, drugie – przyczyn podwyższenia wieku emerytalnego rolnikom.

Zapytaliśmy również, kiedy rolnicy otrzymają podwojone dopłaty unijne, które PiS obiecywało w kampanii wyborczej? I dlaczego rząd PiS odrzucił rozszerzenie programu 500 + dla samotnych matek i zasadę „złotówka za złotówkę”? Czekamy cierpliwie na odpowiedź.

Propaganda PiS nie zastąpi dobrego rządzenia, program „500+” nie rozwiąże problemów wszystkich Polaków. Seniorzy są grupą społeczną najbardziej ignorowaną przez partię rządzącą. Będziemy więc domagać się przestrzegania ich praw.

Urszula Pasławska
Polskie Stronnictwo Ludowe