Prawie 100 milionów złotych było dostępne w ramach unijnej pomocy dla polskich hodowców. Mogło na niej skorzystać wielu rolników. Realnie skorzystała z niej tylko garstka.

Unia Europejska przekazała 23 miliony euro na pomoc dla rolników. To prawie 100 milionów złotych. Tyle mieli dostać producenci mleka i hodowcy trzody chlewnej. Z przyznanej puli Polska wykorzystała zaledwie jedną czwartą. Pozostała kwota najprawdopodobniej przepadnie. Winny? Minister Jurgiel i spółka.

Zobacz również → Minister Jurgiel odpoczywa od ASF na urlopie

Rolnicy z nadzieją patrzyli na unijną pomoc. Szczególnie potrzebna była ona hodowcom dotkniętym ASF. Odkąd resort przejął minister Jurgiel wirus rozprzestrzenia się w zawrotnym tempie. Na terenach występowania wirusa hodowcy załamują ręce. Niestety, jedynie część z nich dostanie jakiekolwiek pieniądze.

Ministerstwo Rolnictwa opanowało trudną sztukę rozdania pieniędzy w taki sposób, by dać jak najmniej. Tak trzeba określić działania resortu Krzysztofa Jurgiela. Jak przyznają sami rolnicy przygotowane mechanizmy pomocy nie odpowiadały ich potrzebom.