Na najbliższym posiedzeniu Sejmu będziemy domagać się informacji na temat działań rządu podjętych wobec Brexitu – zapowiedział podczas konferencji prasowej w Sejmie Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL.

Ludowcy w Sejmie złożą wniosek o informację od rządu na temat działań podjętych wobec Brexitu. – Jakie kroki podjęła pani premier i minister spraw zagranicznych? Jakie kroki podjęła polska dyplomacja, żeby utrzymać pozycje Polaków w Wielkiej Brytanii, żeby zabezpieczyć interes rodzin, które często są rozdzielone i często korzystają z różnego rodzaju uprawnień, choćby uprawnień socjalnych? – pytał prezes PSL.

Zdaniem lidera ludowców „te uprawnienia nie mogą w żaden sposób być ograniczone”. Kosiniak-Kamysz zauważył, że takie przypadki pojawiały się również w Niemczech. Jednak w przeciwieństwie do wychodzącej z Unii Wielkiej Brytanii „tu broni nas Komisja Europejska”. – Chcemy dowiedzieć się co w tej sprawie robi polski rząd – podkreślał.

– Po euforii związanej z powrotem z Brukseli trzeba przejść do realnej polityki i pokazać, co się naprawdę chce zrobić – wskazał Władysław Kosiniak-Kamysz.

– Niech już te emocje radości, które towarzyszyły premier i całemu PiS, opadną i niech pokażą, jaka jest strategia działania w związku z Brexitem – wezwał Władysław Kosiniak-Kamysz. – Inaczej nie możemy dać wiary w jakąkolwiek strategię – zakończył lider PSL.