– Polska żywność, to nasz najlepszy towar eksportowy, to nasza wizytówka. W wyniku kolejnych, fatalnych działań ministra Krzysztofa Jurgiela jej renoma jest znowu zagrożona – mówił Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL, w Krakowie podczas konferencji prasowej.

Ludowcy w trosce o polskie rolnictwo i o polską żywność żądają od ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela informacji oraz debaty na temat nowego zagrożenia – wirusa ptasiej grypy H5N8. Wirus ten już pustoszy hodowle, a minister tradycyjnie nic nie robi.

Ponadto PSL domaga się zabezpieczenia środków w budżecie państwa na podobne klęski – zarówno w przypadku ptasiej grypy jak i w przypadku wirusa ASF. – To czas, aby minister rolnictwa wreszcie wziął się do pracy. Jeśli potrzebuje korepetycji, bo widać, że kompletnie sobie nie radzi, to my z chęcią mu ich udzielimy – powiedział Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL, podczas konferencji prasowej zorganizowanej w Krakowie.

Poza liderem PSL w konferencji prasowej wziął udział Wojciech Kozak, wicemarszałek województwa małopolskiego, Adam Domagała, przewodniczący klubu radnych PSL i Miłosz Motyka, prezes Forum Młodych Ludowców w Małopolsce.

Na konferencji podsumowano również dokonania 2 lat kadencji samorządu województwa. Wśród sukcesów wymieniono przyjęcie uchwały antysmogowej, dalszą rozbudowę sieci dróg oraz zwiększenie bezpieczeństwa mieszkańców – zarówno poprzez wsparcie dla OSP jak i zwiększenie środków przeznaczonych na służbę zdrowia.