8 lipca mija pierwsza rocznica śmierci Artura Walaska. Samorządowca z Lublina, który zmienił oblicze nie tylko tej ziemi, ale i polskiej samorządności. Artur Walasek stał się patronem samorządowców ziemi lubelskiej.

Artur Walasek był wieloletnim działaczem samorządowym. Wicemarszałek Województwa Lubelskiego zmarł w wieku 45 lat. Od dłuższego czasu walczył z chorobą.

Swoją drogę samorządowca rozpoczął od stanowiska referenta w Wydziale Spraw Obywatelskich w Urzędzie Wojewódzkim w Siedlcach. Po kilku miesiącach trafił do Oddziału Oświaty Rolniczej w Wydziale Rolnictwa Urzędu Wojewódzkiego w Lublinie. W 1999 roku w związku z reformą samorządową i przekazaniem nadzoru nad szkołami do powiatów, został przeniesiony do Starostwa Lubelskiego, gdzie został kierownikiem Wydziału Edukacji, Ochrony Zdrowia i Kultury. W 2001 roku został powołany na sekretarza Powiatu Lubelskiego. Od 2005 roku pracował w Urzędzie Marszałkowskim, gdzie pełnił funkcję dyrektora Departamentu Organizacyjno-Prawnego, a w 2010 roku objął stanowisko Sekretarza Województwa Lubelskiego. Od 2014 roku pełnił funkcję Wicemarszałka Województwa Lubelskiego.

Zmarł w wieku 45 lat, zmagając się z ciężką chorobą. Wspaniały przyjaciel, mąż i ojciec. Do końca oddany sprawom lokalnej społeczności. Jeszcze na kilka dni przed śmiercią pojawił się na posiedzeniu zarządu województwa lubelskiego.

– Zawsze był niezwykle dzielnym człowiekiem, ale ze wszech miar udowodnił to w ostatnim roku swojego życia – podkreślał europoseł Krzysztof Hetman, szef PSL w regionie. – Był niezwykle uczciwym, szanowanym i lubianym absolutnie przez wszystkich, z niezwykłą kulturą osobistą, którą wzbudzał szacunek nawet u konkurentów politycznych. W polityce zawsze ma się konkurentów, ale Artur Walasek nie miał nawet jednego wroga.

Zarząd Wojewódzki Polskiego Stronnictwa Ludowego w Lublinie uchwałą z dnia 21 kwietnia 2017 r. ustanowił „Nagrodę samorządową imienia Artura Walaska”. To wyraz uznania i oddanie hołdu człowiekowi kochającemu ludzi i ideę samorządności. Pierwszą „Nagrodę samorządową im. Artura Walaska” wręczono 11 czerwca br. podczas Wojewódzkiego Święta Ludowego w Lubelskiem. Nagrodą został uhonorowany Stanisława Drobka, najdłużej urzędującego sołtysa w Województwie Lubelskim – sołtysa wsi Łączki – Pawłówek.

Stanisław Drobka pełni tę funkcję nieprzerwanie od ponad pół wieku. Gdy został sołtysem 8 grudnia 1965 r. miał 25 lat. Nagroda została wręczona przez prezesa PSL Władysława Kosiniaka – Kamysza, Prezesa Zarządu Wojewódzkiego PSL w Lublinie Krzysztofa Hetmana, Prezesa Zarządu powiatu Grodzkiego PSL w Lublinie Marceli Niezgody w obecności żony i syna Artura Walaska.