Minutą ciszy rozpoczęło się dzisiejsze posiedzenie Sejmu. Parlament oddał hołd księdzu Janowi Majewskiemu, który był posłem I kadencji.

Ksiądz Jan Majewski był kapelanem klubu parlamentarnego PSL, był także kapelanem Polskiego Stronnictwa Ludowego. Ukończył studia prawnicze na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz odbył aplikację sędziowską i radcowską. Jako prawnik interweniował w nieskończonej liczbie ludzkich spraw.

Wychowany w rodzinie ludowej w 1967 r. wstąpił do Zjednoczonego Stronnictwa Ludowego, a następnie do PSL. W 1991r. uzyskał mandat poselski w okręgu tarnobrzeskim z listy PSL. W 1992 poczuł potrzebę pomagania ludziom jako duchowny.Po uzyskaniu święceń kapłańskich w 1999r. trafił do Kaliningradu do parafii pw. św. Wojciecha.

Prowadził zbiórki pieniędzy dla potrzebujących, organizował materiały budowlane, był przewodnikiem dla proboszcza z tejże parafii po polskich urzędach. W swej działalności nie zapominał o potrzebach najmłodszych. Dla dzieci z upadłych PGR-ów zorganizował darmowe wyjazdy na kolonie. Za swoje działania został odznaczony wieloma medalami w tym m.in. Odznaką Jordana Medalem Wincentego Witosa oraz Orderem Otwartych Serc

Uroczystości pogrzebowe śp. Ks. Jana Majewskiego rozpoczną się 17 lipca o godz. 12:00 mszą świętą w kościele parafialnym pw. św. Jakuba Apostoła w Więcławicach koło Michałowic. Ks. Jan spocznie w grobowcu rodzinnym w Igołomi koło Niepołomic. Uroczystość rozpocznie się o 16:00.