W najbliższy wtorek, 13 grudnia, mija 50. rocznica śmierci Stanisława Mikołajczyka, prezesa PSL i premiera rządu RP na uchodźstwie. Był wzorem polskiego patrioty, który całe swoje życie poświęcił służbie Polsce. Główne uroczystości upamiętniające rocznicę śmierci lidera ludowców odbędą się w sobotę w Poznaniu. W poniedziałek w Sejmie odbędzie się sympozjum poświęcone Stanisławowi Mikołajczykowi.

Szczegółowy plan obchodów 50. rocznicy śmierci Stanisława Mikołajczyka:

• Poznań | 10 grudnia 2016r.
    W najbliższą sobotę 10 grudnia 2016 r. o godz. 10:00 odbędzie się Msza Święta w intencji śp. Stanisława Mikołajczyka, celebrowana przez biskupa Zdzisława Fortuniaka w Kościele pw. św. Wojciecha w Poznaniu. O godz. 11:00 nastąpi złożenie kwiatów przy grobowcu Stanisława Mikołajczyka i jego żony Cecylii na Cmentarzu Zasłużonych Wielkopolan. O godz. 12:00 – początek uroczystego koncertu Chóru „Poznańskie Słowiki”. O godz. 13:00 – rozpocznie się okolicznościowe spotkanie z udziałem Władysława Kosiniak-Kamysza, prezesa PSL.
  • Warszawa | 12 grudnia 2016r.
    12 grudnia 2016 r. o godz. 11:00 w Sejmie RP przy ulicy Wiejskiej 4/6/8 w sali 106 odbędzie się sympozjum poświęcone Stanisławowi Mikołajczykowi w 50. rocznicę jego śmierci przygotowane przez Klub Parlamentarny PSL i Muzeum Historii Polskiego Ruchu Ludowego.

Stanisław Mikołajczyk (1901-1966) – urodził się 18 lipca 1901 roku w Holsterhausen w Westfalii.

W latach 1920-1931 był członkiem PSL, a od 1930 do 1935 roku posłem na Sejm.Brał udział w pracach polskiego rządu na uchodźstwie, najpierw jako wicepremier (1940-1943), a od lipca 1943 do listopada 1944 roku jako premier rządu RP na uchodźstwie.W latach 1945-1947 był szefem PSL w kraju i posłem do Krajowej Rady Narodowej.

W 1948 roku przeniósł się z rodziną do Stanów Zjednoczonych, gdzie zamieszkał pod Waszyngtonem. Do śmierci pozostał aktywnym politykiem emigracyjnym, działał w PSL, występował w Radiu Wolna Europa. Pozbawiony przez sejm PRL obywatelstwa polskiego, do końca życia był obserwowany przez komunistyczne tajne służby.

Zmarł 13 grudnia 1966 roku w Waszyngtonie. Prochy Stanisława Mikołajczyka oraz jego żony zostały sprowadzone 2 czerwca 2000 roku do Polski i złożone na Cmentarzu Zasłużonych Wielkopolan w Poznaniu.