Klub Koalicja Polska – PSL wnioskuje o informację premiera Mateusza Morawieckiego w sprawie działań przeciwpowodziowych rządu – powiedział w środę na konferencji prasowej w Sejmie prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

Prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz na środowej konferencji prasowej w Sejmie zwracał uwagę w na trudną sytuację związaną z intensywnymi roztopami. Poinformował, że po wtorkowym posiedzeniu klubu jego ugrupowanie zawnioskowało o pilną informację Prezesa Rady Ministrów na temat możliwych wystąpień podtopień i powodzi.

– Koalicja Polska – PSL wnioskuje o informację Prezesa Rady Ministrów w sprawie działań przeciwpowodziowych rządu, w sprawie przygotowania do ewentualnych powodzi, podtopień – powiedział lider PSL.

Rolą parlamentu jest rozwiązywanie najważniejszych problemów. Dziś dla wielu Polaków to podtopienia i powodzie z powodu roztopów.

– W ubiegłym roku na Podkarpaciu przeżyliśmy powódź letnią i gminy do tej pory nie otrzymały środków na usunięcie skutków tego wydarzenia – powiedział poseł Mieczysław Kasprzak.

– Kiedy tworzono instytucję Wody Polskie i ograniczano kompetencje samorządów, tłumaczono to usprawnieniem. Zamiast kupować lodołamacze – kupowano samochody, zamiast inwestować w wały przeciwpowodziowe – tworzono nowe miejsca pracy dla samych swoich – dodał poseł Dariusz Kurzawa.

Obecny na konferencji wicemarszałek Sejmu Piotr Zgorzelski poinformował, że debata w Sejmie nad tą informacją odbędzie się w czwartek. Zachęcał również do uważnego jej śledzenia.

– Rozliczymy rządzących z działań antypowodziowych w ostatnich latach. Rządzą od 5 lat. Koniec z przerzucaniem odpowiedzialności. Jest z czego rozliczać. Sytuacja jest poważna. Starosta płocki będzie musiał podjąć decyzję o ewakuacji mieszkańców – wskazał wicemarszałek Sejmu.

– Z naszej inicjatywy odbędzie się debata nt. sytuacji powodziowej w Polsce i działań rządu w tej sprawie. Będziemy zadawali trudne pytania, przekażemy obawy naszych Rodaków. Bezpieczeństwo Polaków jest ważniejsze niż awantura polityczna – podkreślił Piotr Zgorzelski.