Idziemy do tych wyborów, żeby powiedzieć dość. Mamy dość sporów w rodzinach, sąsiedztwie i Ojczyźnie. Wyleczymy Polskę z ciężkiej choroby nienawiści. Zszyjemy rozdartą na pół wspólnotę!

Drużyna Podkarpacia gotowa na wybory!

Te słowa wypowiedział w Rzeszowie, na Konwencji Wyborczej PSL Podkarpacie, prezes ludowców Władysław Kosiniak-Kamysz.  Podczas konwencji poznaliśmy kandydatów, na obu listach. Liderem listy rzeszowskiej będzie Adam Dziedzic, zaś wiceliderem listy krośnieńskiej będzie Dariusz Sobieraj. Podczas swojego wystąpienia Prezes PSL nawiązał także do rocznicy wybuchu II Wojny Światowej i bohaterskim udziale w walce dla Polski bohaterów ruchu ludowego. PSL pamięta o swoich korzeniach, historii i tożsamości.

– Patriotyzm jest naszym obowiązkiem, wyborem i przywilejem. Mamy dość wyniszczających sporów i ciężkiej choroby nienawiści. Patrzymy w przyszłość, a przed nami trzy kluczowe sprawy. Musimy zadbać o nasze bezpieczeństwo i trwałość sojuszy. Bezpieczeństwo budują silne sojusze i armia, ale przede wszystkim wspólnota narodowa – odbudujemy ją. Przywrócimy silną pozycję Polski w UE. Odpolitycznimy armię, bo ona nie może być tłem dla przemówień polityków. Podtrzymamy tez kontrakty zbrojeniowe – mówił w Władysław Kosiniak-Kamysz.

W swoim wystąpieniu Prezes PSL poruszył też kluczowe dla programu trzeciej Drogi: kwestie edukacji i programu dla polskiego rolnika i wsi.  Koniec z niekontrolowanym napływem produktów rolnych z Ukrainy do Polski, wprowadzenie programu Aktywny Rolnik oraz zablokowanie zmian ograniczających produkcje. To kluczowe punkty dla PSL.

W sobotę w Katowicach odbędzie się Konwencja inaugurująca Kampanię Wyborczą Trzeciej Drogi w wyborach do Parlamentu RP.