Stchórzyliście przed rządzeniem. Zostawiliście Polaków z ich problemami – punktował rząd PiS Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL. Sejm głosami posłów PiS odrzucił wniosek o wotum nieufności dla rządu Beaty Szydło.

– Mówicie o sobie: jesteśmy silni, zwarci i gotowi. Silni w gębie, zwarci przy żłobie i gotowi do ucieczki przed problemami Polaków! – tak lider ludowców celnie podsumował działania rządu PiS. Prezes PSL wypunktował rząd PiS i wszystkie jego zaniechania.

Na początku dzisiejszego posiedzenia Sejmu głos zabrała, wciąż niepewna swego losu, premier Beata Szydło. Po jej wystąpieniu większość rządu i posłowie PiS uciekli z sali przed debatą o wyrażenie wotum nieufności wobec obecnego rządu.

– Stchórzyliście przed rządzeniem. Nie zostawiliście opozycji, ale Polaków z ich problemami – podsumował niegodne zachowanie posłów PiS Władysław Kosiniak-Kamysz. Lider ludowców celnie obnażył hipokryzję PiS punktując zaniedbania rządu Beaty Szydło.

Prezes PSL wskazywał z jakimi problemami zostawili Polaków rządzący. – Zostawiliście samotne matki głosując przeciwko zasadzie „Złotówka za złotówkę” i pozbawiając je świadczenia na swoje dzieci. Teraz muszą udowadniać, że nie są wielbłądem, żeby dostawać pomoc – wskazał Kosiniak-Kamysz.

– Zostawiliście seniorów. Nie ma darmowych leków, które obiecaliście im w kampanii wyborczej. Nie mogą kupić węgla na opał na zimę, bo kosztuje ponad 1000 zł za tonę. Tegoroczna waloryzacja zostawiła ich z 5 zł podwyżki świadczeń – podsumował lider ludowców sytuację osób starszych.

PiS zostawiło również rolników. – Zostawiliście rolników. Nie obchodzi was szalejący ASF, który rozlał się już po drugiej stronie Wisły. Zwijacie polską wieś. Podnieśliście z dnia na dzień rolnikom wiek emerytalny. Sadownicy zostali pozostawieni bez pomocy po tegorocznych przymrozkach – wskazywał.

– Nie zostawiliście jedynie przedsiębiorców! Ich codziennie odwiedzacie z kontrolami, uniemożliwiając im pracę – mówił prezes PSL. – Zostawiliście rodziców podwyższając ceny za leki dla dzieci po przeszczepie. Obiecanych dentobusów próżno szukać na ulicach miast – przypomniał Kosiniak-Kamysz obietnicę premier Szydło z expose.

Prezes PSL wypomniał również rządowi zaniechania w sprawie smogu. – 48 tys. Polaków rocznie umiera z powodu zanieczyszczeń powietrza. A wy mówicie, że to „problem teoretyczny”. Śmierć 48 tys. rodaków to dla tego rządu problem teoretyczny! – przypomniał Władysław Kosiniak-Kamysz.

Posłowie PiS wrócili na salę podczas głosowania nad wnioskiem o wotum nieufności. Głosami partii rządzącej ocalili premier Beatę Szydło przed ustąpieniem. Czy na długo? Zobaczymy. Wciąż nie cichną głosy o rekonstrukcji rządu.

Fot. Kancelaria Sejmu / Krzysztof Białoskórski