Z popiołu po waszych rządach powstanie – jak Feniks z popiołu – nowa lepsza Polska. Polska przyjazna, Polska sprawiedliwa, Polska prawdziwie zjednoczona – mówił podczas debaty nad wotum nieufności dla rządu PiS Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL. Sejm głosami posłów PiS obronił premiera Morawieckiego.

Dopiero w piątek o godz. 21:00 Sejm rozpoczął debatę nad wotum nieufności dla rządu PiS. Skąd tak późna data procedowania wniosku? Rządzący mieli dwa cele. Po pierwsze PiS chciało obniżyć wagę debaty na ten temat. Wcześniej, już w środę premier Morawiecki zgłosił wniosek o wotum zaufania dla swojego rządu. To nie uchroniło PiS od dyskusji nad stanem Polski po trzech latach ich rządów. Najcelniej PiS podsumował prezes PSL.

– Słuchając premiera Morawieckiego w środę można odnieść wrażenie, że codziennie urządza pan prima aprillis Polakom i sobie. Żongluje pan kłamstwami, półprawdami i manipulacją. Przez ostatni rok potykał się pan o prawdę, wstawał i szedł dalej w kłamstwie – mówił z sejmowej mównicy Władysław Kosiniak-Kamysz.

Lider ludowców celnie podsumował obietnice PiS i premiera Morawieckiego. Zaczął od służby zdrowia. – Wiele pan premier mówił o skracaniu kolejek. Jakie są dziś? 23 miesiące do endokrynologa, 11 do ortodonty, 9 do immunologa. Z 5 milionów uczniów, tylko 15 tys. dostąpiło zaszczytu w dentobusie. Co się dzieje z Narodowym Instytutem Onkologicznym? – pytał prezes PSL.

– Jak wygląda sprawa z rolnictwem? Pojechał pan na wieś, zjadł pan trochę twarożku i wiruje cały świat. Rozwinął pan skrót ASF. Nikt się po panu tego nie spodziewał. Co z tego? Jedna czwarta gospodarstw do likwidacji, ponad 200 ognisk u świń i ponad 3000 u dzików – wyliczał Kosiniak-Kamysz.

Fakty potwierdzają słowa prezesa PSL. Jeszcze w 2014 roku ASF utrzymywany był w ryzach. Politycy PiS ochoczo wtedy krytykowali ministrów rolnictwa z PSL. Po dojściu do władzy doszło do rozlania się wirusa po Polsce. Jak podaje Główny Inspektorat Weterynarii obecnie odnotowano 213 ognisk w gospodarstwach i 3226 przypadków u dzików.

– Mówił pan premier o „wspaniałej zmianie”. Być może to na podstawie własnych doświadczeń PiS. Weźmy Daniela Obajtka. Z wójta przeszedł do agencji rolnej, później spółki energetycznej, a ostatecznie do Orlenu. Wspaniała zmiana dla „Sami Swoi” – mówił lider ludowców.

Prezes PSL nie tylko celnie punktował rząd PiS. Mówił również o wizji ludowców. – My proponujemy Nową Lepszą Polskę. Po pierwsze zjednoczenie Polaków. Po drugie, demografia. 500+ to nie wszystko. Z popiołu po waszych rządach powstanie – jak Feniks z popiołu – nowa lepsza Polska. Polska przyjazna, Polska sprawiedliwa, Polska prawdziwie zjednoczona – zakończył Kosiniak-Kamysz.

Ostatecznie PiS obroniło premiera Morawieckiego. Z 416 głosujących, 231 posłów zagłosowało przeciwko wotum nieufności, 163 było za wnioskiem, przy 20 wstrzymujących.

Fot. Kancelaria Sejmu / Rafał Zambrzycki