Dziś w Sejmie odbędzie się pierwsze czytanie projektu obywatelskiego „Dobra Emerytura”, pozwalającego przejść na emeryturę po 40 latach pracy.

– PSL odwołał się do głosu Polaków. Wspólnie z organizacjami społecznymi zebraliśmy ponad 115 tys. podpisów i złożyliśmy obywatelski projekt ustawy emerytalnej w Sejmie. Liczymy, że PiS, które ma większość, dotrzyma złożonej przed wyborami obietnicy i posłucha głosu Polaków – powiedział prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz na konferencji prasowej w Sejmie.

Obywatelski projekt ustawy zakłada możliwość przejścia na emeryturę po 40 latach pracy. To propozycja szczególnie dobra dla osób, które w młodym wieku rozpoczynają pracę. – Ale nie tylko. Zyskają na niej również rodzice opiekujący się dziećmi. Urlop macierzyński i wychowawczy będą traktowane jak praca zawodowa – tłumaczył Kosiniak-Kamysz.

Obywatelski projekt PSL poparł Jan Guz, szef OPZZ. – Możliwość przejścia na emeryturę po latach ciężkiej pracy to prawo, na które czeka wielu Polaków. Brak zgody na to rozwiązanie jest pozbawianiem seniorów środków, które im się należą – powiedział Jan Guz.

Takie zobowiązanie przed Polakami w maju 2015 roku złożył również ówczesny kandydat na prezydenta, a dziś prezydent Andrzej Duda. „W sposób szczególny kandydat w wyborach na Prezydenta RP Andrzej Duda deklaruje, że będzie prowadził politykę zmierzającą do obniżenia wieku emerytalnego i powiązania uprawnień emerytalnych ze stażem pracy” – zapisano w umowie programowej z szefem „Solidarności” Piotrem Dudą.

Takie rozwiązanie istnieje w większości państw Unii Europejskiej. W ubiegłym roku na jego wprowadzenie zdecydowali się Niemcy. Choć wiek emerytalny wynosi tam 67 lat, to na emeryturę można przejść również po 45 latach pracy. Każdy pracujący może sam zdecydować, jaki wariant wybierze.

– Także Polacy powinni mieć wybór, jak długo chcą pracować na emeryturę. Nie każdy, zwłaszcza osoby ciężko pracujące fizycznie, wytrzyma ten trud. Dlatego ważniejsza od osiągnięcia wieku emerytalnego powinna być liczba przepracowanych lat – powiedział Kosiniak-Kamysz.

Ludowcy nie kryli obaw, że PiS może chcieć odrzucić obywatelski projekt już w pierwszym czytaniu. – PiS mówiło, że każdy projekt obywatelski będzie przekazany do dalszych prac w Sejmie. Zrobili tak ze świecką szkołą, mam nadzieje że tak będzie również z „Dobra Emerytura”– powiedział prezes PSL.

Debata o projekcie „Dobrej Emeryturze” ma rozpocząć się w Sejmie po godzinie 21.