Ludowcy chcą, by emerytury w Polsce były nieopodatkowane. Dzięki temu seniorzy dostawaliby o kilkaset złotych więcej pieniędzy. – My tego nie odpuścimy. Możemy to obiecać. Będziemy walczyć o emerytów, będziemy walczyć o seniorów, o podniesienie emerytur i zwolnienie ich z podatku – zapewnił Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL.

Emeryci to grupa społeczna, która obecnie znajduje się w bardzo trudnej sytuacji. Gigantyczny wzrost cen przy śmiesznie małej waloryzacji sprawia, że starsze osoby za swoje emerytury mogą obecnie kupić mniej rzeczy niż to miało miejsce jeszcze trzy lata temu. Pomóc miała ustawa PSL Emerytura bez podatku. Na drodze stanął PiS.

– Tyle rzeczy bierzemy i czerpiemy z Węgier, zaczerpnijmy dobre rozwiązania dotyczące emerytur i rent – uważa prezes PSL. – To jest bardzo dobry pomysł. Jeżeli on zostanie odrzucony w I czytaniu, to będziemy zbierać pod nim podpisy – zapowiadał przed głosowaniem Władysław Kosiniak-Kamysz.

Wczoraj rządzący dopięli swego. Już w pierwszym czytaniu odrzucili ustawę PSL. Wcześniej podczas debaty o projekcie obecny na sali był jeden poseł PiS. W ten sposób pokazali, gdzie mają problemy osób starszych. A są one nie małe. Od dwóch lat seniorzy są pomijani w korzystaniu z owoców wzrostu gospodarczego.