Wojna w Ukrainie, mobilizacja w Rosji i wybuchy na dnie Bałtyku – wzrasta niepokój nas wszystkich o bezpieczeństwo Polski. Dlatego pytamy rządzących: czy infrastruktura krytyczna w Polsce jest odpowiednio zabezpieczona? – pytał podczas konferencji w Sejmie Władysław Kosiniak-Kamysz.

Poczucie bezpieczeństwa jest jedną z fundamentalnych potrzeb każdego obywatela. Dotyczy to zarówno bezpieczeństwa militarnego, jak i żywnościowego czy też ekonomicznego. Trwający od 24 lutego konflikt zbrojny wywołany przez Rosję destabilizuje sytuację geopolityczną nie tylko w Europie środkowo-wschodniej, lecz zaczyna oddziaływać na wiele dziedzin życia na całym globie.

Niestety, rząd PiS w coraz większym stopniu zajmuje się swoimi wewnętrznymi układankami oraz strategią pozostania przy zdobytym wcześniej korycie, zamiast dbać o potrzeby Polek i Polaków. – Najpierw mówili, by kupować 1,5 tony węgla zamiast 3, teraz premier mówi o zakupie na raty. Premier Morawiecki okazał się pojętnym uczniem prezesa Kaczyńskiego. Mieli 7 miesięcy, by zabezpieczyć Polaków przed zimą. Nie zrobili tego – wskazuje lider ludowców Władysław Kosiniak-Kamysz.

– Rządzący wiedzą, że przegrają z kretesem wybory samorządowe. Boją się tego i zmiana terminu wyborów jest tego dowodem. Ta ustawa jest sumą ich strachów przed porażką. To projekt lęku i tchórzostwa PiS – ocenia zmianę terminu wyborów samorządowych prezes PSL.

Dariusz Klimczak po raz kolejny stanął w obronie przedsiębiorców podczas konferencji w parlamencie i wyraził opinię na temat propozycji rządzących: – Upominamy się o polskie firmy i wyrażamy ich obawę przed nowym podatkiem PiS. Ręce precz od przedsiębiorców! Oni stanowią fundament gospodarki i dziś są w trudnej sytuacji. Trzeba ich wspierać, nie dobijać. „Danina Sasina” ma pomóc rządzącym, a nie Polakom. Jeśli chcą wspomóc przedsiębiorców, niech zamrożą ceny energii i gazu. Zamiast podatku na zyski banków, niech zlikwidują marże od kredytów. To będzie realne wsparcie – wskazuje.

ℹ️ Więcej o wsparciu dla przedsiębiorców

– W obliczu ostatnich wydarzeń pytamy rządzących jak wygląda organizacja zarządzania kryzysowego i ochrona takich obiektów infrastruktury krytycznej jak gazoport w Świnoujściu? Na ten temat w ogóle się nie rozmawia. – pytał poseł Koalicji Polskiej Władysław Teofil Bartoszewski.