Solidarność i odpowiedzialność jest jedyną możliwą odpowiedzią na politykę wojny hybrydowej realizowaną przez kieszonkowego dyktatorka, Łukaszenkę. PSL deklaruje solidarność i chęć współpracy, prosimy o to wszystkie strony sporu politycznego – powiedział podczas wczorajszej debaty w Sejmie poświęconej sytuacji na granicy z Białorusią prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz.

Trwa napór migrantów na polsko-białoruska granicę, służby mówią o kilku tysiącach osób. Związku z zaistniałą sytuacją sejm zebrał się na specjalnym posiedzeniu. We wtorek o godz. 16:00 zebrał się Sejm na posiedzeniu; posłowie wysłuchali informacji rządu o sytuacji na granicy Polski z Białorusią.

– Nadzwyczajne sytuacje wymagają nadzwyczajnych działań, wymagają przede wszystkim odpowiedzialności i solidarności. Systemowa, zaplanowana polityka wojny hybrydowej precyzyjnie realizowana przez kieszonkowego dyktatorka jest zagrożeniem dla bezpieczeństwa Polski, Polek i Polaków i Europy – mówił w Sejmie prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz.

[tweet id=”1458112186216235011″ align=”center”]

Na to zagrożenie jedyną możliwą odpowiedzią jest solidarność i odpowiedzialność. Nie mogą one jednak mieć miejsca bez informowania o sytuacji społeczeństwa.

– To informowanie i tu, w wysokiej izbie, i wszędzie, gdzie się spotykamy, jest po prostu konieczne, jest warunkiem solidarności –  podkreślił lider PSL.

Lider ludowców zadeklarował solidarność oraz chęć współpracy w tej sprawie.

–  W obliczu zagrożenia, obrony polskiej granicy, wsparcia dla funkcjonariuszy i żołnierzy, tych wszystkich, którzy skutecznie bronią polskiej granicy, jesteśmy gotowi do solidarności i prosimy o tę solidarność wszystkie strony sporu politycznego – oświadczył Władysław Kosiniak-Kamysz.

Zdaniem prezesa PSL, abyśmy mogli przeciwstawić się presji reżimu Łukaszenki potrzebna jest solidarności w ujęciu międzynarodowym.

– Jest potrzebna Rada Europejska, o której zwołanie wnioskujemy do pana premiera od kilku tygodni. Ten wniosek powinien już wpłynąć do Brukseli. Jest potrzebne zaangażowanie struktur wszystkich unijnych oraz doświadczenia na przykład Frontexu – zaznaczył Władysław Kosiniak-Kamysz.

Polityk pytał premiera Mateusza Morawieckiego, czy były podejmowane działania w OBWE i w Radzie Europy w sprawie sytuacji na granicy? Podkreślał, że konieczne jest uruchomienie dyplomacji europejskiej, unijnej, po to, by zablokować informacje rozprzestrzeniające się w mediach, social mediach, które docierają do obywateli Iraku szczególnie i innych państw na temat tego, że tu jest dobra ścieżka tranzytowa. Wskazał, że trzeba natychmiast zablokować kanały transportowe do Mińska. Zdaniem Władysława Kosiniaka-Kamysza sytuacji nie da się rozwiązać jedynie działaniami na granicy, potrzebne są też działania dyplomatyczne.

[tweet id=”1458111840580476935″ align=”center”]

Władysław Kosiniak-Kamysz oświadczył, że sprawę sytuacji na polsko-białoruskiej granicy trzeba „wyjąć z codziennych naszych przepychanek, sporów, kłótni czasem, inaczej nie zapewnimy bezpieczeństwa nie tylko w najbliższym czasie, ale kolejnym pokoleniom.

–  Do tej współpracy i pracy na rzecz ochrony granicy Polski i niepodległości jesteśmy zawsze gotowi. Niech żyje Polska –  zakończył wystąpienie prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz.